midtbyens private pasningsordning

ro * nærvær * hygge * omsorg * tryghed * god tid

Vi lever i en travl og hektisk tid med masser af uro, støj og distraktioner og med stor fokus på dét der er synligt udadtil. Det vil jeg gerne være en lille modvægt til.

Jeg mener ikke, at børn har brug for oceaner af legetøj og masser af skemalagte aktiviteter. I mine øjne har børn brug for nærvær i øjenhøjde og masser af plads, tid og ro til at udforske verden og sig selv i deres eget tempo og på deres egne præmisser.

Jeg er tilhænger af en enkel og langsom livsstil hvor fokus er på det nære og hvor der er tid og ro til at dvæle ved de små ting i livet og plads til at være den man er, også i dagplejen. 

 

Økologi og bæredygtighed

Vi spiser overvejende økologisk og vegetarisk, har fokus på madspild og bæredygtighed. Alt sammen på en stille og rolig, håndgribelig måde.

Det betyder for eksempel:

 • at jeg har truffet nogle helt bevidste valg ift. det legetøj vi har: Langt det meste er genbrug og jeg forsøger at begrænse mængden af plastic og “bras”. Det skal være godt langtidsholdbart legetøj, der appellerer til fordybelse og aktiverer børnenes fantasi og forestillingsevne.
 • at jeg også er meget opmærksom på mængden af legetøj og bestemt ikke mener at ”mere” er bedre. Alt for meget legetøj kan nemt virke overvældende og uoverskueligt på børnene og ofte ender det med, at de bare flimrer hurtigt fra det ene til det andet. Ved at reducere og overskueliggøre mængden ”tvinges” de til at fordybe sig og se mulighederne i det der er, samt af og til at skulle deles om tingene og vente på tur.
 • at den havregrød der er i overskud fra morgenmaden bliver brugt til fx en portion muffins
 • at vi laver vores egen kemifri modellervoks
 • at vi har øje for at der er masser af både leg og læring i helt almindelige dagligdags gøremål
 • at vi er opmærksomme på multifunktionalitet og ser mulighederne i det vi har og bruger det på forskellige måder. Fx er et dørslag og en stak piberensere en oplagt måde at træne finmotorik på og en stor papkasse er stadig noget nær verdens bedste legetøj

 

Udeliv og naturen

Det er skønt at være ude i den friske luft og jeg vil gerne være med til at formidle til børnene at naturen, udover at være noget vi alle skal værne om og passe på, også er en kilde til fantastiske oplevelser.

Det betyder for eksempel:

 • at vi altid har en pose med i skoven, så vi kan samle det affald op der ligger og flyder
 • at vi gerne går lidt off-road og væk fra stierne i skoven for at finde en god spot til leg og indtagelse af madpakker
 • at vi koger suppe af skvalderkål fra haven
 • at vi på formiddagsturen i skoven sanker smågrene og kviste, så vi kan tænde op i kakkelovnen om eftermiddagen og bage pandekager
 • at vi laver vores egne fuglekugler til fuglene i haven
 • at vi følger årstidernes gang nøje og gladeligt samler alle de blåbær, hyldeblomster, kastanjer, brombær og mirabeller vi kan komme i nærheden af, når de er i sæson

 

God tid og ro

Som voksne har vi tit en tendens til at synes, at der hele tiden skal ske noget og ofte har vi så travlt med at komme fra A til B, at vi glemmer at nyde turen undervejs. Med børn er det helt anderledes; de er til stede her og nu og er “mindfulle” af natur og det vil jeg rigtig gerne bakke op om og give plads til.

Det betyder for eksempel:

 • at vi måske aldrig når til dét der var tænkt som destinationen på den tur vi er på, hvis vi fx undervejs støder på noget vejarbejde, der er så spændende at vi ikke kan løsrive os
 • at der skal være tid til at børnene gør tingene selv. Det er en fantastisk følelse at være selvhjulpen og selv kunne tage bukser på, pille et æg eller lyne en lynlås, men det kræver tid og tålmodighed at komme der til
 • at det er ok bare ”at være” uden at være i gang